top of page
 • Foto van schrijverCaroline

SAD

Bijgewerkt op: 18 nov. 2021

Seasonal Affective DisorderWe kennen het allemaal wel, de herfst is ten volle ingetreden, de dagen worden korter en somberder, het weer wordt guurder, de natuur keert langzaam in zichzelf… niet alleen de planten maar ook het menselijk lichaam volgt deze seizoencyclussen.


Seasonal Affective Disorder komt meer voor bij vrouwen dan bij mannen, daar het een hormoon gerelateerd fenomeen is. Wist je dat vrouwen 2x verhoogde kans hebben op depressie vergeleken met mannen? En 5x verhoogde kans op winterdepressie?


Seasonal Affective Disorder (SAD) is een gemoedstoestand die onder invloed van de wisseling van seizoenen verstoord geraakt. De problemen van SAD kunnen variëren van een licht vermoeid gevoel met concentratie vermindering tot een zware depressie. Termen die in dit verband genoemd worden zijn voorjaarsmoeheid, najaarsmoeheid en winterdepressie. Voor alle vormen geldt dat voornamelijk een gebrek aan licht deze klachten veroorzaakt.


SAD hangt samen met de biologische klok die beïnvloedt wordt door de hoeveelheid licht. Via het netvlies komt zonlicht binnen, dat chemische processen in de hersenen op gang brengt. Dit gebeurt in de hypothalamus, die zich in het midden van de hersenen bevindt. De stoffen die daar aangemaakt worden regelen onze biologische klok. Het hormoon melatonine is zo’n stof en deze veroorzaakt slaperigheid. De aanmaak van dit hormoon wordt bij SAD verstoord, waardoor men lomer, lustelozer en meer moeheid ervaart.


Ook het serotonine gehalte wordt bij SAD verstoord, net als bij mensen met een gewone depressie. Deze neurotransmitter regelt onder andere het gevoel van welbehagen, vandaar de sombere stemmingen.

Dit alles heeft te maken met het circadiaans ritme. Dit is het belangrijkste ritme van de biologische klok van het lichaam. Het regelt uw slaap-waakritme, maar ook bijvoorbeeld uw lichaamstemperatuur, hartritme, stofwisseling en hormoonafgifte.


Het circadiaans ritme doorloopt een cyclus van 24 uur of één dag. Het wordt gestuurd door een hoofdklok in de hersenen en volgt de afwisseling tussen dag en nacht of waak en slaap. Daarnaast zijn er in bijna alle weefsels en organen ook een perifere klok aanwezig, die de hormonale processen en de stofwisseling ter plaatse regelen. De perifere klokken volgen het ritme van de hoofdklok maar kunnen ook door externe factoren beïnvloed worden, zoals blootstelling aan licht, voedselinname en fysieke activiteit.

Het lichaam is op zijn best als alle klokken gelijk lopen met de biologische klok.

 

Symptomen bij Seasonal Affective Disorder zijn :

 • Een verstoord slaappatroon

 • Een depressief gevoel waar geen aanwijsbare reden voor lijkt te zijn

 • Een verstoord eetpatroon (meer zin in zout, zoet, vet)

 • Zichzelf meer willen opsluiten, waardoor men nog onzekerder wordt


 

Daardoor willen de meesten tijdens deze sombere seizoenmaanden gewoon op de bank liggen met een boek en liefst met zoet, zout of alles wat nog depressiever maakt door voeding.


Het goede nieuws is dat SAD lijkt op een echte depressie maar dat niet is.

Enkele natuurgeneeskundige tips om SAD op een natuurlijke manier ver van je weg te houden.


 • Zoek alvast je dagelijkse portie natuurlijk daglicht op, dit is een must voor de aanmaak van vitamine D!

Er zijn ook verschillende mogelijkheden voor wie niet op reis gaat naar de zon tijdens de herfst-/wintermaanden en het moet stellen met de sombere dagen die ons land tijdens deze seizoenen kent :

- Lichttherapie

- Chromotherapie

- Infraroodsauna

Op regelmatige basis een sessie van 15 tot 30 minuten helpt chronische seizoensdepressie te voorkomen.


 • Voeding : verwijder pro-inflammatoire voedingsmiddelen uit je dieet : industrieel bewerkte voedingsmiddelen, diepvries kant-en- klare maaltijden, rood vlees, palmolie, arachideolie, pinda’s, koemelkproducten, broodproducten (brood, pizza, pannini, gebak), zonnebloemolie, druivenpitolie.

Bevorder ontstekingsremmende voeding : vers fruit en groenten, groentesap, kurkuma, noten, vis rijk aan omega3, koolzaadolie, olijfolie

Verhoog je inname van voedsel dat rijk is aan antioxidanten : Alles wat rauw en kleurrijk is (kurkuma, broccoli…) Kruiden zoals kurkuma, gember, kaneel, peper, zwarte chocolade, rauwe cacao

Geef de voorkeur aan voedingsmiddelen die rijk zijn aan L-tryptofaan, de voorloper van serotonine

Bladgroenten, appel, aardappel, banaan, kokosmelk..

Neem regelmatig voedingsmiddelen die rijk zijn aan magnesium

Peulvruchten, makreel, rauwe cacao, zaden en pitten…

Neem voeding die veel vitamine B bevat

Groene bladgroenten, vette vis..

Verzorg je darmen met probiotica (fermentaties) zoals zuurkool…

 • Respecteer je dag- nachtritme en ga op tijd slapen

 • Neem een kuur met vitamine D, je zal beter slapen en staat op met meer energie ’s morgens.

 • Leer gezonde alternatieven kennen voor zoet, zout en vet

 • Verwen jezelf regelmatig tijdens deze donkere dagen met een relaxerende massage

 • Ervaar de kalmerende, ontgiftende en allround relaxerende werking van een stoombadHoe kan de praktijk Cajolie u daarbij helpen?


 • Massages

relaxerend, ontgiftend, energetisch, lymfedrainage

 • Reflexologie

voetreflexologie, ontspannende voetmassage


 • Stoombad met gepersonaliseerde aromatherapie

Versterkt de immuniteit

Verwijderd de bloedvaten waardoor de bloedsomloop onmiddellijk verbetert

De poriën in de huid verwijden ook waardoor een diepe reiniging van de huid en een grondige zuivering mogelijk wordt, wat zich vertaalt in zachtere, meer elastische huid met een grotere glans

Activeert cel vernieuwing , waardoor huidproblemen zoals acné en dermatitis worden verminderd

Onmiddellijke vermindering van lokale pijnen (gewrichten, spieren) en snellere genezing

Helpt om aanhoudende verkoudheidsverschijnselen op te lossen, ontgiften van de longen waarbij overtollige slijm uitgedreven wordt

Gifstoffen als zout, alcohol, nicotine, cholesterol-, zware metalen en andere invasieve organismen worden bij het opwarmen van het lichaam in het stoombad verdreven.


 • Chromotherapie

Dit is een vorm van kleurentherapie/lichttherapie, waarbij een verstoorde energiebalans in het lichaam herstelt wordt zodat bepaalde klachten verdwijnen.

Heeft een positieve werking op zowel lichaam als geest.


 • Coaching

Alle nodige tips en tools om je bioritme in te kaderen, waardoor je energetisch door de wintermaanden geraakt


 • Voedingstherapieën

Een gepersonaliseerde voedingstherapie, uitgeschreven op jouw maat. Daarbij wordt rekening gehouden met uw constitutie, temperament en metabolisme

+ Receptjes, tips en tools


 

Winteractie

Actie om je een duwtje in de rug te geven gedurende de donkerste maanden december en januari :

Massage (1 uur) gevolgd door stoombad met aromatherapie + chromotherapie (20’) en een voedingsadvies volgens jouw metabolisme : 180 euro (praktijk Knokke)


Cajolie Knokke : Kalvekeetdijk 73, 8300 Knokke Heist

Cajolie Gent : Osteopathiegent, Gordunakaai 14, 9000 Gent


Maak een afspraak via carobe@telenet.be of via 0473/89.78.79


42 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page