CAPUCINE-TROPAEOLUM MAJUS L.
- Caroline

- 30 jun 2020
- 2 minuten om te lezen
Een ode aan mijn kleindochtertje CAPUCINE.
CAPUCINE OF OOST-INDISCHE KERS : een prachtig geel-rood eetbaar bloemetje die daarenboven lekker smaakt en elk bord opvrolijkt. Maar dit bloemetje heeft heel wat meer in zijn mars dan je de zomer laten proevenā¦
Dit bloemetje is een natuurlijke antibioticum, die ontsmettend en virus-werend werkt en dit vooral op de luchtwegen. Wat dit bloemetje ook doet, is je bloed zuiveren, door zijn hoog gehalte aan anti oxidanten.
Ik voeg het vaak in mijn zomer- detox recepten.
Wie aan afslanken doet heeft er baat bij dit bloemetje en de blaadjes met regelmaat in het dieet te voegen, het bevordert namelijk de vetverbranding (door een bepaald enzyme myrosinase) en het helpt opgehoopt vocht uit je lichaam drijven.
Zowel de bladeren, bloemen, bloemknoppen of de zaden kunnen in de keuken gebruikt worden.
Ze verbeteren de spijsvertering.
De jonge bladeren hebben een frisse, bittere, peperachtige smaak, gelijkend op die van waterkers.
Ze worden gesnipperd in salades gedaan.
Je kan ze vinden in de meeste planten winkels en ze groeien gemakkelijk in pot.
Zo maak je een infuus bij een infectie van de luchtwegen :
20 g verse blaadjes op 1 liter kokend water. 20 minuten afgedekt (!) laten trekken. 3 tot 5 kopjes per dag met kleine teugjes drinken.
Recept van de foto :
Ingrediƫnten :
- Quinoa (klaargemaakt volgens de aanwijzingen op verpakking)
- Een kwart blok Feta
- Groene en zwarte olijven, ontpit
- Kerstomaatjes, in vier gesneden
- Zongedroogde tomaatjes
- Piccolini basilicum
- Bloedzuring
- Rode ajuin
- MaĆÆs
- Bloemen en verse blaadjes van Capucine
- Zonnebloempitten, geroosterd
- Notenmengeling
Voor de vinaigrette :
- Olijfolie
- Pesto
- Zeezout en peper
Alles mengen in een bowl. Smakelijk!
Version franƧais ci-dessous

FR
Un hommage Ć ma petite fille CAPUCINE
CAPUCINE OU CRESSON DāINDE : Une belle fleur jaune-rouge comestible qui Ć bon goĆ»t et illumine chacque assiette. Mais cette fleur a beaucoup plus Ć offrir que de vous laisser goĆ»ter lāĆ©tĆ©ā¦
Cette fleur est un antibiotique naturel, qui à un effet désinfectant et résistant au virus, en particulier sur les voies respiratoires.
Cette fleur purifie votre sang, en raison de sa haute teneur en antioxydants. Je lāajoute souvent dans mes recettes detox dāĆ©tĆ©.
Ceux qui amincissent bĆ©nĆ©ficieront de lāajout rĆ©gulier de cette fleur et ces feuilles au rĆ©gime, car elle favorise la combustion des graisses (par une certaine enzyme myrosinase) et elle aide Ć expulser le liquide accumulĆ© de votre corps.
Les feuilles, les fleurs, les bourgeons ou les graines peuvent être utilisés en cuisine. Ils améliorent la digestion.
Les jeunes feuilles ont un goût frais, amer et poivré, semblable à celui du cresson. Ils sont coupés en salades.
Vous pouvez les trouver dans la plupart des jardineries (Aveve) et elles poussent facilement en pot.
Voici comment vous faites un extrait pour une infection des voies respiratoires :
20 g feuilles fraĆ®ches sur 1 litre dāeau bouillante. Laisser infuser lāextrait couvert (!) durant 20 minutes. Boire 3 Ć 5 tasses par jour avec de petites gorgĆ©es.
Recette du photo :
ingrƩdients :
- Quinoa (cuit selon lāemballage)
- Un quart dei bloc de Feta
- Olives noires et vertes dƩnoyautƩ
- Tomates cƩrises, coupƩ en quartiers
- Tomates sƩchƩes au soleil
- Piccolino basilicum
- Rumex sanguin
- Oignon rouge
- MaĆÆs
- Fleurs et feuilles fraƮches de Capucine
- Graines de tournesol grillƩs
- MƩlange de noix
Pour la vinaigrette :
- Huile dāolive
- Vinaigre de cidre de pomme (facilite la digestion)
- Pesto
- Poivre, sel de mer.
Tout melanger dans un bol. Bon appetit.




Opmerkingen