In Japan wordt deze soort soep als ontbijt geserveerd, maar het kan ook een volwaardige lunch zijn.
voor 4 personen
Ingrediënten:
2 kleine uien in halve maantjes gesneden
2 wortels in plakjes gesneden
½ broccoli (of 1 kleine broccoli) in bloemetjes getrokken
een kleine hand arame (15’ laten weken in een kommetje koud water)
4 shiitakes (20’ laten weken in een kommetje koud water, als ze zacht zijn in fijne reepjes snijden)
2 soeplepels gembersap (ongeveer 4cm gember, geschild en geraspt, vocht uitknijpen)
3 eetlepels witte miso (of naar smaak)
2 eetlepels zwarte miso
2 rolletjes soba noedels (boekweit noedels)
1 rode paprika
2 knoflookteentjes fijn gesnipperd
peterselie of lente-ui om te garneren
gomasio (mengeling geroosterde sesamzaadjes met zeezout, in alle biowinkels te vinden)
Breng anderhalve liter water aan de kook.
Voeg de witte miso toe. Voeg daarna de ui en knoflook toe en laat 5 min koken
Voeg de wortel, paprika, de shiitakes en de arame toe en laat nog 3 min koken
Voeg de broccoli toe en laat het geheel nog 5 min koken.
Los intussen de zwarte miso en het gembersap op in 6 eetlepels van het kookvocht.
Neem de pan van het vuur en voeg het mengsel “gembersap-zwarte miso” toe.
Laat alles nog eventjes trekken.
Werk de soep af met gomasio en versniperde peterselie of lente uitjes
*Tip : voor een sterkere umami smaak gebruik je meer zwarte miso
Comments